Roxana Parașcanu, canotoarea din Pogana, a cucerit argintul la Campionatul Mondial de Tineret din Polonia

0
Loading...

Roxana Parașcanu a cucerit, ieri, argintul la Campionatul Mondial de Tineret din Poznan (Polonia), după ce barca României care a concurat la proba de patru rame, din care au mai făcut parte Mădălina Hegheș, Amalia Bereș și Mădălina – Gabriela Casu, a trecut a doua linia de sosire.

Nu este prima astfel de realizare pentru Roxana Parașcanu, care la 21 de ani are deja o carieră de invidiat, cu peste 70 de medalii cucerite. Aceasta are în palmares cinci titluri de campioană mondială și în alte două rânduri a devenit vicecampioană mondială. Mai are două titluri de campioană europeană și de două ori a devenit vicecampioană europeană. Cu titlul de vicecampioană mondială cucerit la Poznan canotoarea din Pogana confirmă astfel forma foarte bună din 2017, când a devenit campioană europeană de seniori și tineret și vicecampioană mondială de tineret.

“Sunt foarte mulțumită de rezultat, a fost o cursă bună și am luptat frumos. Sunt foarte mândră de echipa mea, acesta este rezultatul unui an de muncă. Au fost 10 luni de antrenamente intense, cu două – trei antrenamente pe zi, fiecare ținând în jur de trei ore. Dincolo de forma fizică însă trebuie să ai un psihic foarte puternic pentru a reuși să treci peste acel punct mort. Atunci când pur și simplu simți că nu mai poți, să găsești puterea să îți amăgești corpul că mai poate. A făcut diferența între aur și argint anii de experiență, faptul că rusoaicele au avut mai multe concursuri în picioare. Dar mai avem un an de tineret și am încredere că ne vom lua revanșa”, a declarat pentru Est News canotoarea Roxana Parașcanu.

Roxana Georgiana Parașcanu s-a îndrăgostit de acest sport în clasa a șasea, într-un mic sătuc în care nu există condiții pentru a face performanță și a avea rezultate: Pogana. Dar cu multă muncă, ambiție și încredere în propriile forțe vasluianca noastră a demonstrat că dacă vrei totul este posibil.

Povestea Roxanei în canotajul românesc a început în urmă cu aproape nouă ani, pe când era elevă în clasa a VI-a la Școala din Pogana. Întâmplarea a făcut ca o delegație a Federației Române de Canotaj să ajungă prin zonă în căutarea de noi talente pentru acest sport. Unul dintre colegii ei a fost a selectat, după care antrenorii au pus ochii și pe ea.

”Au venit la mine acasă, ne-au luat niște măsuri mie și surorii mele mai mari (cu un an) și, la final, ne-au spus că suntem acceptate pentru un stagiu de pregătire. Ne-au spus că după ce vom termina clasa a VI-a ne vor lua la București. Dar, soarta a făcut ca în același an, dar în luna august, să se desfășoare Campionatul Național de Canotaj Juniori, la Năvodari. Așa că nu au mai așteptat până la finele anului școlar și ne-au luat încă din luna mai”, ne-a povestit Roxana Parascanu.

Potențialul fetei din cătunul vasluian avea să iasă la iveală extrem de repede, căci după numai trei luni de antrenamente la lotul național de juniori, în august 2010, avea să iasă campioană națională. Era un debut cum nu se mai poate mai bun, mai ales că venea după o perioadă extrem de scurtă de pregătire. S-ar putea spune chiar că, la acea dată, nici nu era încă familiarizată cu acest sport dur. Și totuși, ulterior, avea să confirme că debutul rapid în elita canotajului nu a fost o întâmplare, ci confirmarea zecilor de medalii ce s-au adunat de-a lungul ultimilor șase ani în vitrina sportivei.

În decurs de opt ani, Roxana Parașcanu a reușit să-și creeze un palmares impresionant, cu peste 70 de medalii (aur, argint și bronz) obținute la diverse competiții de profil naționale și internaționale. An de an s-a pregătit și a luptat intens pentru a dovedi că este una dintre canotoarele care merită să fie incluse în lotul național și să reprezinte, astfel, România, la puternice concursuri europene și mondiale. În 2013 vine și prima recunoaștere internațională. Mai întâi câștigă medalia de aur în barca de 8+1, la Campionatul European de Canotaj pentru Juniori desfășurat la Minsk, în Belarus. Câteva luni mai târziu, a devenit campioană mondială (alături de colegele sale) la campionatul găzduit de localitatea Trakai, Lituania. În 2014, repetă figura și devine campioană europeană (Racice, Cehia) în barca de 4 vâsle și campioană mondială (Hamburg, Germania) în barca de 2 fără. Un an mai târziu (2015) câștigă din nou medalia de aur la Campionatul European, derulat în localitatea Hazewinkel, Belgia. În 2016 avea să devină iar campioană europeană.

Visul frumoasei sportive este să urce pe podium la Jocurile Olimpice din 2020, care se vor desfășura în Tokio, Japonia.

La Campionatul European de Canotaj desfășurat la Poznan în perioada 25 – 29 iulie a mai participat și bârlădeanca Beatrice Mădălina Parfenie, la proba de dublu rame. Din păcate la această probă barca României nu a reușit calificarea în finală. (George PROCA)

comments

Sursa: http://estnews.ro/2018/07/30/roxana-parascanu-canotoarea-din-pogana-a-cucerit-argintul-la-campionatul-mondial-de-tineret-din-polonia/

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here