IGSU: 4.091 de şcoli care trebuie să deţină aviz de securitate la incendiu funcţionează fără autorizaţie

0
Loading...

31 august 2019, 15:00

Peste 7.000 de şcoli, clădiri, laboratoare, biblioteci sau săli de sport din ţară trebuie să deţină autorizaţie de securitate la incendiu, însă mai bine de jumătate funcţionează fără aviz, precizează IGSU. Cele mai multe clădiri nu au obţinut avizul deoarece sunt incluse în proiecte de modernizare.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a evaluat situaţia şcolilor din punct de vedere al securităţii la incendiu. În urma unei analize, mai bine de jumătate din corpurile clădirilor în care sunt desfăşurate activităţi didactice, (laboratoare, biblioteci, săli de sport şi incinte în care copiii participă la cursuri) nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

Concret, peste 7.000 de clădiri trebuie să deţină autorizaţie, însă 4.000 nu s-au conformat.

“Precizăm că, la nivel naţional, din totalul celor 26.075 clădiri în care se desfăşoară activităţi didactice, 3.343 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar 18.641 nu necesită acest act administrativ, întrucât au fost puse în funcţiune anterior introducerii obligaţiei legale de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu şi nu au suferit modificări constructive ulterioare. Un număr de 4.091 clădiri funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendii”, se arată într-un răspuns al IGSU pentru MEDIAFAX.

Incluse în programe de modernizare

Motivele pentru care imobilele respective nu au obţinut avizul de securitate la incendiu sunt strâns legate de faptul că fac obiectul unor modificări la partea de construcţie ori sunt incluse în programe de modernizare.

“Această categorie de construcţii cunoaşte cea mai mare dinamică, sub aspectul modificărilor constructive şi, implicit, a obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu. Aspectul este susţinut prin faptul că, de la începutul anului 2018 şi până în prezent, la nivel naţional au fost emise 2.302 avize de securitate la incendiu pentru lucrări de construcţii noi şi lucrări de modificare la construcţiile existente, 615 dintre acestea fiind emise pentru clădiri care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Această situaţie se datorează, în principal, Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în care au fost incluse peste 900 de clădiri cu destinaţia de învăţământ, fiind emise un număr de 857 avize de securitate la incendiu pentru construcţiile cuprinse în acest program”, informează IGSU.

În perioada 1 septembrie 2018 – 26 august 2019, la nivel naţional, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a derulat peste 4.200 de controale în şcoli pe linia siguranţei la incendiu. În urma acestora, au fost aplicate peste 12.400 de avertismente şi 640 de amenzi cu o valoare totală de 2.068.733 lei.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/calarasi/igsu-4091-scoli-trebuie-detina-aviz-securitate-incendiu-functioneaza-autorizatie-1_5d6a6039892c0bb0c626b270/index.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here