Cum se face adevăratul bulion tradiţional. Câtă sare se adaugă şi cât se fierbe preparatul gătit din două ingrediente

0
Loading...

16 septembrie 2019, 04:00

Bulionul reprezintă ingredientul de bază care dă gust preparatelor din bucătăria românească. În cartea care l-a consacrat, „Bucate, vinuri şi obiceiuri Româneşti”, regretatul autor Radu Anton Roman le propune gospodinelor o reţetă tradiţională de preparare a bulionului.

Înainte de a explica modul în care se realizează preparatul, autorul adresează o mică ironie gospodinelor care au renunţat să mai folosească ingredientele naturale, preferându-le pe cele obţinute industrial. Este vorba despre sosuri de roşii ambalate în conserve, pline conservanţi şi alte ingrediente chimice.

Astfel, el le ironizează pe gospodine scriind că „orăşencele nu prea mai fac bulion, pentru că sunt invadate de paste şi checeapuri, dar cine vrea să ştie ce pune în oală trebuie să cumpere…”.

– 20 de kilograme de roşii coapte

– O ceaşcă de sare

Modul de preparare, potrivit autorului, este destul de simplu. Roşiile se taie în bucăţi şi se trec printr-o sită specială, care se mai găseşte şi astăzi prin magazine. Pulpa obţinută se pune la fiert timp de o oră, până când preparatul capătă aspectul unei paste. După ce s-a răcit se toarnă în sticle şi se rânduiesc în cămară.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: http://adevarul.ro/locale/calarasi/cum-adevaratul-bulion-traditional-cata-sare-adauga-fierbe-preparatul-gatit-doua-ingrediente-1_5d5681aa892c0bb0c69b2c96/index.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here