S-a deschis expoziţia „Un secol de istorie a kibbutz-urilor din Israel“

0
Loading...

21 februarie 2020, 12:06

În vederea înfrăţirii dintre oraşul Călăraşi şi oraşul Gedera din Israel, la Muzeul Municipal Călăraşi poate fi vizitată, în perioada 21 februarie – 13 martie 2020, expoziţia: Un secol de istorie a kibbutz-urilor din Israel, eveniment ce precede înfrăţirea oraşului Călăraşi cu localitatea Gedera din Israel.

Expoziţia cuprinde 22 de panouri, de mărime 80×100 cm în care sunt prezentate imagini, însoţite de o scurtă descriere în limba română, ce zugrăvesc aspecte din viaţa zilnică a locuitorilor kibbutz-urilor (comunităţilor agricole).

Această expoziţie îşi propune prezentarea fundamentului renaşterii Statului Israel şi al dezvoltării sale intense. Astăzi unele kibbutz-uri sunt unităţi economice de nivel mondial, iar altele contribuie la susţinerea şi dezvoltarea vertiginoasă a turismului în Ţara Sfântă.

Primele aşezări rurale din Israel au fost înfiinţate de evreii plecaţi din România, Rosh Pinah şi Zikhron Ya’akov, urmarea hotărârii adoptate la Primul Congres Internaţional Sionist, care s-a ţinut la Focşani între 30 decembrie 1881 şi 1 ianuarie 1882. Urmare a Primului Congres Internaţional Sionist Mosheh David Iancovici a hotărât să se mute în Palestina iar 30 de familii de evrei din Moineşti s-au hotărât să-l urmeze. Zikhron Ya’akov a luat naştere în decembrie 1882 prin strămutarea a 100 de evrei din Moineşti, România, conduşi de cărturarul şi pionierul Sionist Mosheh Gaster.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/calarasi/s-a-deschis-expozitia-un-secol-istorie-kibbutz-urilor-israel-1_5e4faa815163ec42714c995d/index.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here