Comunicat de presă – Muzeul Municipiului Bucureşti

0
Loading...

2020-02-24 12:07:31

Documente unice şi istoria transformării lor: “Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar”

Muzeul Municipiului Bucureşti îi invită pe toţi cei interesaţi, vineri, 28 februarie 2020, ora 18,00, la vernisajul expoziţiei tematice “Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar”, care va avea loc la Palatul Suţu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Activitatea Laboratorului de Restaurare de carte, document, hartă, pergament, imprimat, fotografie, gravură din cadrul Secţiei Restaurare-Conservare a Muzeului Municipiului Bucureşti este dedicată salvării şi păstrării, pentru generaţiile viitoare, a bunurilor de patrimoniu.

Experţii-restauratori ştiu că fiecare astfel de bun cultural mobil este unic. Chiar dacă vorbim de o tipăritură realizată în 1000-1500 de exemplare, cum este cartea veche românească, istoria fiecărui obiect este diferită. Vorbim astfel de o istorie a ediţiei şi de o istorie individuală a obiectului. Notiţele marginale de pe paginile cărţii, însemnările de pe forzaţe, de pe hârtia de montare a surplusului de nervuri, alte elemente de arheologia cărţii ne vorbesc despre proprietarii/utilizatorii anteriori ai obiectului şi despre tehnici şi metode de lucru. Cercetarea filigranologică ne lămureşte asupra originii hârtiei. Informaţii preţioase oferă obiectul şi în zona cercetării legăturii: pot fi identificate, eventual datate, diferite momente de relegare. De asemenea, analizele chimico-fizico-biologice pot oferi informaţii importante pentru stabilirea tratamentului, confirmând sau infirmând analiza vizuală.

Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă în această expoziţie trei categorii de obiecte: carte veche românească şi străină, document pergament şi hartă.

Cărţile ce vor fi expuse au o particularitate comună în privinţa conservării: toate au fost afectate de multiple degradări din momentul în care nu au mai făcut parte din colecţiile proprietarilor iniţiali, fiind lipsite astfel de protecţie. Atacul fungic a fost poate cel mai periculos pentru acestea, alături de creşterea gradului de aciditate a hârtiei, ambele conducând la pierderi de material. Pentru cartea veche românească, deteriorările din timpul utilizării în scopul pentru care au fost tipărite se reduc la depozite de ceară, patină vulgară, halouri şi fisuri ori lacune marginale ale hârtiei, ultimele fiind de regulă fixate şi completate cu hârtie de epocă la fiecare relegare. Proprietarii anteriori ai unora dintre cărţile care vor fi expuse sunt cunoscuţi. Dr George Severeanu a achiziţionat, la 25 iulie 1906, volumul lui Dominici Santorini – “Observationes Anatomicae”, tipărit la Veneţia, 1724. Dr. Nicolae Minovici a avut, în colecţiile sale un “Ceaslov”, tipărit la Bucureşti, în 1785. De asemenea, “Mineiul pe octombrie”, Râmnic, 1776, (ediţia I) a aparţinut iniţial Bisericii Scaunelor din Bucureşti, fiind achiziţionat de prof. R. Caracaş de la călugării Schitului Balamuci în 1957 şi ulterior donat Muzeului Municipiului Bucureşti, iar “Psaltirea”, Bucureşti, 1806, a aparţinut bisericii din comuna Frăsinetu (azi judeţul Călăraşi).

Va fi expus, de asemenea, un document de la Mihai Viteazul, pe pergament, datat 1593-1594, care face parte din Colecţia de documente a MMB. La momentul achiziţionării, documentul suferise o îmbătrânire naturală, multiple rupturi, pierzând o parte din materialul-suport, iar fragmentele păstrate au fost fixate empiric pe verso cu hârtie. Hărţile fac parte din colecţia de hărţi vechi, având o valoare deosebită pentru muzeul nostru: sunt cele mai vechi hărţi din colecţie (secolul XVI), toate trei aparţinând cartografului şi cosmografului Sebastian Munster. De asemenea, acestea reprezintă rarităţi în cadrul colecţiei, fiind realizate prin xilogravură.

Expoziţia “Restaurare bunuri culturale mobile pe suport papetar” poate fi vizitată până pe data de 10 mai 2020.

Sursa: https://www.agerpres.ro/stiri/2020/02/24/comunicat-de-presa-muzeul-municipiului-bucuresti–454029

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here