Consiliul Naţional al Elevilor cheamă demnitarii la dezbatere, la Olteniţa. Aceştia sunt sfătuiţi să folosească mijloacele de transport judeţean

0
Loading...

24 februarie 2020, 14:51

Consiliul Naţional al Elevilor a invitat demnitarii României să ia parte la dezbaterea “Cum rezolvăm problema transportului elevilor?”, care va avea loc joi, 27 februarie, începând cu ora 12.00, la Colegiul Naţional Neagoe Basarab din Olteniţa. Provocarea pe care aceştia au adresat-o demnitarilor invitaţi la dezbatere a fost de a parcurge distanţa până la locaţia evenimentului folosind mijloacele de transport judeţean.

Dezbaterea are ca scop primordial identificarea soluţiei prin care problema transportului elevilor va fi rezolvată, întrucât aceasta trebuie să constituie o prioritate pentru toate instituţiile statului, educaţia fiind considerată, ce puţin la nivel declarativ, o temă de siguranţă naţională.

Evenimentul nu se va încheia până când nu vom decide asupra unei soluţii – elevii din România au nevoie de un răspuns, iar noi suntem pregătiţi să îl livrăm cu profesionalism. Printre demnitarii invitaţi în cadrul evenimentului se numără premierul României, domnul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, doamna ministru al Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, domnul preşedinte al Comisiei de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României, Liviu Marian Pop, dar şi liderii celor două grupuri parlamentare, Alfred Simonis şi Florin-Claudiu Roman.

Conform rezultatelor din Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel naţional în anul şcolar 2017-2018, realizat de către Consiliul Naţional al Elevilor, există nenumărate cazuri în care beneficiarilor primari ai educaţiei nu li se decontează decât un procent din preţul real al abonamentului, după cum urmează:

– 41% beneficiază de decontarea a mai puţin de 30% din costul real al abonamentului;

– 39% primesc între 30-50% din suma plătită operatorului de transport;

– 4% beneficiază de decontarea a 50-70%;

– 3% primesc între 70-99% din costul real al abonamentului;

– 13% dintre elevii navetişti beneficiază de decontarea integrală a costurilor de transport.

Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel naţional aferent anului şcolar 2018-2019 ne arată că 13,2% dintre elevii respondenţi nu beneficiază deloc de decontarea navetei.

Astfel, se poate observa că un procent alarmant de 80% din totalul respondenţilor navetişti beneficiază de decontarea a mai puţin de jumătate din costurile reale de transport, în contextul în care unui procent de 100% dintre elevii care fac naveta ar trebui să i se deconteze costurile în mod integral.

380.000 de copii nu urmează nicio formă de învăţământ

În România, 380.000 de copii cu vârsta între 3-17 ani nu urmau nicio formă de învaţământ la începutul anului 2019. 38,1% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o cincime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiţii de deprivare materială severă, conform Eurostat. Investiţiile autorităţilor în educaţie sunt minime: în perioada 2012 – 2014, perioadă pentru care datele sunt disponibile, România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educaţie ca procent din PIB. Pentru a interveni în diminuarea acestui fenomen este nevoie de eforturi susţinute, pe termen lung, care să acopere nevoile copiilor atât pe plan educaţional, dar şi social (conform organizaţiei naţionale Salvaţi Copiii).

“Este necesară o coordonare reală între Guvernul României şi Parlament în vederea soluţionării celei mai grave probleme cu care se confruntă elevii din ţara noastră, anume imposibilitatea acestora de a fi şcolarizaţi din cauza faptului că statul eşuează în a le asigura transportul în regim gratuit. În acest sens, am provocat demnitarii ţării să participe la dezbaterea organizată de Consiliul Naţional al Elevilor, să lase toate orgoliile politice într-un plan secundar şi să nu părăsească cadrul dezbaterii până nu le vor oferi reprezentanţilor elevilor un plan concret de acţiune – nu promisiuni – asupra modului în care statul va soluţiona problematica transportului elevilor.

Solicităm respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019 prin vot direct în plen, elevii s-au săturat să aştepte, elevii se ridică din băncile lor să lupte pentru garantarea accesului la educaţie pentru toţi copiii din România. Demnitarii invitaţi, printre care îi amintim pe domnul Ludovic Orban, doamna Raluca Turcan, doamna Monica Anisie, dar şi parlamentarii Marcel Ciolacu, Liviu Pop, Alfred Simonis şi Florin Roman, au fost provocaţi să vină la dezbatere folosind mijloacele de transport în comun, să se oprească la casa de bilete şi să observe care sunt costurile reale ale învăţământului gratuit”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/calarasi/consiliul-national-elevilor-cheama-demnitarii-dezbatere-oltenita-sfatuiti-foloseasca-mijloacele-transport-judetean-1_5e53c4af5163ec42716503be/index.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here