Comunicat de presă – Asociaţia Prematurilor

0
Loading...

2020-03-03 16:08:29

Record în caravana gravidelor la risc: peste 220 de controale gratuite în comunităţile defavorizate

Caravana pentru control gravide şi mame aflate în risc a vizitat, în perioada septembrie 2019-februarie 2020 – 12 localităţi din 5 judeţe ale tării, cu frecvenţa 1 localitate/săptămână: Clejani, Buturugeni şi Floreşti din judeţul Giurgiu, Bărbuleşti, Tăndarei şi Traian în judeţul Ialomiţa, Năsturelu judeţul Teleorman, Spanţov, Gălbinaşi şi Modelu judeţul Călăraşi şi Piteasca şi Sinteşti judeţul Ilfov. Cele mai multe gravide beneficiare au fost în judeţele Ialomiţa – 76 gravide şi în judeţul Giurgiu – 51 gravide. Au existat şi localităţi cu puţine gravide care s-au prezentat la control la prima vizită sau cu un număr mic de gravide prezente în localitate (chiar dacă erau înscrise pe lista medicului de familie sau a mediatorului sanitar, erau plecate în alte localităţi sau în străinătate) şi am fost nevoiţi să excludem acele comunităţi pentru revenire.

Consultaţiile s-au desfăşurat în cabinetele medicale sau dispensarele din localităţile vizitate, cu ajutorul medicilor de familie, asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari şi al primăriilor care ne-au pus la dispoziţie spaţiile aflate în administrarea lor.

În total au fost efectuate 226 controale pentru 193 de gravide, din comunităţi defavorizate, care au beneficiat de control al sarcinii şi ecografie de specialitate, în funcţie de gradul de graviditate în care se aflau. 33 dintre ele au beneficiat de control de câte 2 ori, adică aprox. 17% dintre ele. Cele mai multe dintre gravidele beneficiare erau în trimestrul III de sarcină şi au născut până la a doua vizită a caravanei în localitatea lor.

Limitele de vârstă pentru beneficiarele caravanei au fost 13 şi 43 de ani, cu o medie în jur de 22- 23 de ani, dar gravide care se aflau deja la a 3-a sau a 4-a sarcină la această vârstă.

Recordurile absolute şi cazuri particulare:

– Gravida de 31 de ani care era deja bunica

– Femei care au născut primul copil la 12 ani

– 10 cazuri de gravide la 13-14 ani (5%)

– Gravide minore, de 16-17 ani aflate la a doua sarcină sau a treia sarcină

– 70% din gravidele consultate se aflau la prima ecografie, chiar dacă nu erau la prima sarcină.

– 80% din gravidele beneficiare ale proiectului au abandonat scoala înainte să finalizeze ciclul gimnazial, multe dintre ele fiind chiar analfabete, aveau nevoie de sprijin pentru a înţelege ce scrie în fisa medicală sau pe rezultatul ecografiei.

“Au fost şi câteva cazuri speciale, în care s-au depistat sarcini oprite din evoluţie, sarcină gemelară, afecţiuni ale fătului sau probleme cu privire la lichidul amniotic sau risc de naştere prematură. De fiecare data echipa medicală a oferit indicaţii pentru analize/controale suplimentare sau intervenţii terapeutice, după caz. De asemenea, au fost câteva cazuri când gravidele au fost atenţionate de risc de diabet gestaţional sau tensiune arterială ridicată, li s-a explicat situaţia şi au fost îndrumate către controale de specialitate” Adina Clapă – Coordonator proiect.

Deplasări caravana control gravide

Clejani ( Giurgiu) – 17 gravide

Bărbuleşti (Ialomiţa)- 11 gravide

Năsturelu (Teleorman) – 7 gravide

Spanţov (Călăraşi) – 11 gravide

Piteasca (Ilfov) – 3 gravide

Tăndărei (Ialomiţa) – 11 gravide

Gălbinaşi (Călăraşi) – 7 gravide

Buturugeni (Giurgiu) – 8 gravide

Sinteşti (Ilfov) – 6 gravide

Clejani (Giurgiu) – 20 gravide (12 revenire)

Bărbuleşti ( Ialomiţa) – 18 gravide (3 revenire)

Spanţov (Călăraşi)- 12 gravide (3 revenire)

Gălbinaşi (Călăraşi) – 7 gravide ( 2 revenire)

Tăndărei (Ialomiţa) – 13 gravide ( 5 revenire)

Modelu (Călăraşi) – 10 gravide

Traian (Ialomiţă) – 18 gravide

Floreşti (Giurgiu) – 11 gravide

Buturugeni (Giurgiu) – 9 gravide (2 revenire)

Năsturelu (Teleorman)- 8 gravide

Bărbuleşti ( Ialomiţă) – 19 gravide (6 revenire)

Asociaţia Prematurilor a dat startul Caravanei pentru Monitorizarea Gravidelor şi a Mamelor cu risc, cu sprijinul finanţării oferite de Kaufland România prin programul În Stare de Bine şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Despre proiect

Odată cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii şi cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar. Ecograful achiziţionat pentru derularea proiectului este dotat cu sonda abdominală şi vaginală, ceea ce permite atât depistarea sarcinilor cu risc de prematuritate, cât şi eventuale malformaţii ale fătului.

Aproximativ 18.000 de copii se nasc în România înainte de termen, unul la fiecare 30 de minute.

Proiectul vizează creşterea şansei la viaţă şi sănătate pentru copiii din localităţile rurale defavorizate din judeţele menţionate printr-o intervenţie care ţinteşte principalele cauze ale mortalităţii infantile:

– lipsa de acces a mamelor din mediul rural la servicii medicale de monitorizare a sarcinii,

– lipsa de informare cu privire la îngrijirea în sarcina şi îngrijirea nou-născutului,

– naşterea prematură şi deficienţele sistemului sanitar românesc care nu are la acest moment capacitatea de a prelua toate cazurile de nou-născuţi aflaţi în risc.

Conform datelor Centrului Naţional pentru Statistică şi Informatică în Sănătatea Publica cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului 2017, 1360 de nou-născuţi au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9.5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 mame (22%), au fost efectuate mai puţin de 4 controale, iar alte 358 femei (26.3%), nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii.

Deşi studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternităţile nu pot să modifice această situaţie decât în mică măsură. În plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au supravieţuit primului an de viaţă.

#prevenţie #caravanagravide #prematuritate #AsociaţiaPrematurilor #implicareafacediferenţa #instaredebine #kaufland #fdsc

Despre Asociaţia Prematurilor

Asociaţia Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuţi prematur, părintilor şi personalului medical de la Neonatologie şi reuneşte experţi din diferite discipline, părinti, reprezentanţi din mass-media şi VIP-uri pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor publice de sănătate din România.

Asociaţia Prematurilor este singurul ONG din România pe prematuritate acreditat în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România. În ianuarie 2020, Asociaţia Prematurilor a fost premiata în Germania, de către EFCNI, pentru implicarea în proiecte de filantropie şi pentru rezultatele obţinute în Romania în cauza prematurităţii.

Asociaţia Prematurilor este membră EFCNI, European Foundation for the Care of Newborn Infants – singura organizaţie pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor şi ale nou născuţilor şi reuneşte organizaţii de părinti din întreaga lume, cadre medicale din diferite specialităţi, având că scop comun îmbunătăţirea pe termen lung a sănătăţii acestora, prin programe de prevenţie, tratament, îngrijire şi suport celebrează şi în România Ziua Mondială a Prematurităţii.

Contact: Diana Gămulescu, Preşedinte Asociaţia Prematurilor

Email: diana.gamulescu@asociatiaprematurilor.ro

Telefon: 0737 933 511

Website: www.asociatiaprematurilor.ro

Facebook: https://www.facebook.com/asociatiaprematurilor

Sursa: https://www.agerpres.ro/stiri/2020/03/03/comunicat-de-presa-asociatia-prematurilor–459151

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here