INHGA: Debitul Dunării, în scădere până la 6.400 mc/s în următoarea perioadă

0
Loading...

15 martie 2020, 17:02

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele zile, până la valoarea de 6.400 metri cubi/secundă, sub media multianuală a lunii martie de 67.00 m.c/s, conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 14 – 22 martie 2020.

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în general în scădere, exceptând sectorul Brăila – Tulcea, unde vor fi în creştere în prima parte a intervalului. Pentru luna martie, debitul maxim al Dunării a fost estimat în prognoza trimestrială la 7.500 mc/s, iar cel minim la 4.000 mc/s.

Prognoza pe râurile interioare pentru perioada 15 – 22 martie 2020 arată că debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, exceptând râurile din jumătatea de est a ţării, unde vor fi în general staţionare. În ultimele două zile ale intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) existente în bazinul superior al Bistriţei vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.

Conform INHGA, în luna martie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80 – 100%) pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Arieş, Bistriţa, pe cursurile superioare ale Mureşului, Târnavelor, Oltului, Trotuşului şi pe cursul Prutului, respectiv mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, pe cursul inferior al Olteţului şi pe afluenţii Prutului.

„În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării. Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri şi izolat pod de gheaţă) vor fi în diminuare, restrângere şi chiar eliminare în prima parte a lunii”, arată prognoza trimestrială emisă de hidrologi

Sursa: http://adevarul.ro/locale/calarasi/inhga-debitul-dunarii-scadere-6400-mcs-urmatoarea-perioada-1_5e6e42af5163ec4271f3c57b/index.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here