Spitalul de pe malul Borcei are aparat PCR pentru depistarea COVID-19. Cine are prioritate la testare

0
Loading...

29 iunie 2020, 13:50

Spitalul Judeţean Călăraşi a intrat în posesia echipamentului PCR pentru diagnosticarea COVID -19. Acesta face parte dintr-un lot de aparatură medicală de strictă necesitate în această perioadă de criză. Investiţia se ridică la 4 milioane de lei. Doar aparatul PCR costă aproximativ 300.000 de lei.

„Echipa medicală a spitalului nostru este pregătită să efectueze teste pentru pacienţii care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus. Vă informăm că se ia în calcul şi o procedură pentru pacienţii care solicită la cerere realizarea testului PCR”, a explicat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi. Conform lui Alexandru Tomek, medic şi purtptor de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, aparatul are 4 canele şi procesează 4 teste pe oră. Doar pacienţii care vor fi internaţi vor fi testaţi pentru depistarea infecţiei cu COVID-19.

“Din cauza situaţiei actuale, livrarea aparatului a fost întârziară. Firma importatoare a pus la dispoziţia spitalului un aparat nou pentru a putea începe cât mai repede testările. Vor fi testaţi toţi pacienţii care vin pentru internări, astfel încât nicio persoană asimptomatică, pentru că aici este marea problemă, să nu scape în spital. Cu siguranţă, luăm în calcul şi testarea personalului medical. Deocamdată, nimeni nu este infectat cu noul coronavirus, a explicat dr. Alexandru Tomek.

La sfârşitul lunii martie, autorităţile din judeţul Călăraşi au alocat fonduri pentru pentru achiziţia de echipamente pentru medicii şi asistenţii care luptă cu COVID-19. Mai multe loturi de echipamente au fost comandate şi sunt aşteptate să fie livrate. Este vorba despre 19 aparate de ventilaţie mecanică, 16 monitoare ATI funcţii vitale, 15 injectomate, 2 aparate de ventilaţie mecanică pentru transport, 1 aspirator mobil de secreţii, 10 paturi motorizate de terapie intensivă, 2 infuzomate. La spital, în curând urmează să ajungă 6 din cele 19 aparate de ventilaţie mecanică.

Testări intensive demarate de DSP

Direcţia de SănătatePublică(DSP)din Călăraşi a intensificat testarea personalului din toate centrele rezidenţiale, ca urmarea a creşterii numărului cazurilor cu infecţie COVID-19. În urmă cu 10 zile, la Centrul de Servicii Comunitare din Olteniţa 16 persoane au fost depistate cu noul coronavirus. În prezent, în judeţul Călăraşi se înregistrează 163 de cazuri şi 8 decese.

Autorităţile sanitare au anunţat că acest lucru s-a produs pe fondul ignorării oricăror măsuri, pornind de la purtarea corectă a măştii şi până la spălarea mâinilor. Pentru a se evita astfel de situaţii, autorităţile au decis să testeze toţi angajaţii din aceste centre, peste 530 de persoane.

100.000 de lei pentru protecţia forţelor de ordine

Tot pentru limitarea răspândirea îmbolnăvirilor cu coronavirus, Consiliul Judeţean Călăraşi a alocat 100.000 de lei pentru achiziţia de echipamente de protecţie care au fost distribuite către pompieri, jandarmi şi poliţişti.

Astfel, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călăraşi a primit 5.000 măşti chirurgicale, 5.000 perechi mănuşi chirurgicale, 500 l dezinfectant rapid, gata de utilizare, sub formă lichidă pentru dezinfecţia fără acţiune mecanică a suprafeţelor semicritice.

La IPJ Călăraşi au fost repartizate 5.000 măşti chirurgicale, 5.000 perechi mănuşi chirurgicale, 500 l dezinfectant rapid, gata de utilizare, sub formă lichidă pentru dezinfecţia fără acţiune mecanică a suprafeţelor semicritice, 400 l antiseptic pentru dezinfecţia mâinilor şi tegumentelor. Mii de echipamente de protecţie au ajuns şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/calarasi/spitalul-malul-borcei-aparat-pcr-depistarea-covid-19-prioritate-testare-1_5ef5f29d5163ec42715755cf/index.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here