16.5 C
Călăraşi
5 iulie, 2025

Pe unde invadăm Bulgaria: Rute alternative ca să ajungem pe plajă la vecini

Numărul românilor care își petrec vacanțele sau weekendurile pe litoralul bulgăresc este în continuă creștere, din 2018. Anul acesta se estimează un nou record, cu o creștere de peste 30% față de 2024.

A apărut însă o problemă care îngreunează trecerea frontierei prin punctul care până acum era cel mai avantajos: Giurgiu-Ruse. Deși suntem în Schengen și trecerea frontierei ar trebui să nu ne mai dea bătăi de cap, lucrările pe partea bulgară la podul de la Ruse ar putea crea cozi la frontieră, în zilele cele mai aglomerate. O agenție de turism a calculat cele mai bune rute pentru românii care vor să meargă în țara vecină, în funcție de locul din care pornesc. Vama Veche este una dintre opțiuni, deși este aglomerat și acest punct de trecere a frontierei în weekend.

În această vară, Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse este în reparații majore pe partea bulgară, afectând semnificativ traficul auto, în timp ce numărul românilor care trec frontiera în țara vecină a crescut. Agenția de turism IRI Travel a făcut calcule pentru a putea recomanda toate rutele alternative posibile, astfel încât vacanța sau weekendul să nu le fie afectate celor care aleg această destinație turistică.

Traseele rutiere recomandate, în funcție de zona de plecare, sunt: Vama Veche – Durankulak, pentru cei care pleacă din Dobrogea sau Moldova, trecând prin orașele Constanța, Galați, Brăila, Iași sau Bârlad, pentru a ajunge la Ezerets, Kavarna, Balcic, Nisipurile de Aur și Albena. Pentru cei care pleacă din sud-estul țării, varianta cea mai bună este Negru Vodă – Kardam. Pentru cei care trec prin Călărași, Slobozia sau Buzău, din Oltenia și Muntenia, varianta optimă este Călărași – Silistra, cu feribotul. Traversarea rapidă costă 10 euro/mașină.

Pentru românii care pleacă spre Bulgaria din Oltenia sau Banat, din Arad, Timișoara sau Craiova, ruta recomandată este Calafat – Vidin, pe podul rutier. Se achită o taxă de 6 euro. De asemenea, din zona Craiovei, turiștii care merg spre Grecia sau Turcia pot alege punctul de frontieră Bechet – Oreahovo, cu feribotul care costă 12 euro. Există și varianta Lipnița – Kaynardzha / Dobromir – Krushari, deschise zilnic între orele 08:00–20:00, puncte rutiere rapide și mai puțin aglomerate. Agenția le recomandă turiștilor să consulte și aplicația Trafic Online – Poliția de Frontieră, pentru a vedea în timp real care sunt timpii de așteptare. De asemenea, cei care merg cu mașina personală în Bulgaria trebuie să știe că vigneta pentru această țară costă 15 leva pe săptămână, 30 leva pentru o lună. IRI Travel recomandă achiziția online. Alte taxe de trecere sunt: Giurgiu – Ruse 3 euro, Calafat – Vidin 6 euro, Călărași – Silistra 10 euro, Bechet – Oreahovo 12 euro.

Pentru cei care pleacă din București, cel mai bun traseu este prin Vama Veche, de luni până joi, pentru că de vineri până duminică este mereu aglomerat, pe timpul verii. Se pot face opriri atât pe litoralul românesc, mai ales în Vama Veche, dar și dincolo de graniță, la Cap Kaliakra sau la Castelul Reginei Maria din Balcic.

Vama Veche, preferată de cei care merg în zona de nord

Stațiunile turistice de pe litoralul bulgăresc cele mai căutate de români sunt Nisipurile de Aur și Albena, care sunt și mai aproape de granița cu România, astfel încât se poate merge cu mașina personală. De asemenea, Balcicul este foarte vizitat de turiștii din România, dar oferă un număr mai mic de locuri de cazare, comparativ cu celelalte două stațiuni celebre din nordul Dobrogei bulgărești.

Pentru a ajunge la Nisipurile de Aur și la Albena, cei mai mulți români foloseau și până acum punctul de frontieră Vama Veche, în timp ce pentru sudul litoralului bulgăresc era preferabilă vama de la Ruse. După începerea lucrărilor la podul Giurgiu-Ruse, cei care merg în stațiunile din nord pot folosi în continuare punctul de trecere a frontierei de la Vama Veche, iar cei care merg în sud pot folosi oricare dintre celelalte variante indicate de IRI Travel, în funcție de locul din care pornesc la drum.

Vama Veche este cel mai frecventat punct de frontieră, mai ales pentru că din 2019 există tendința tot mai multor turiști români de a combina vacanțele pe litoralul nostru cu cel din Bulgaria. Tot agenția IRI Travel a fost cea care a constatat această tendință și a încurajat-o, începând din 2019. Inițial, cei care cumpărau un pachet turistic pe

le din Bulgaria își rezervau și cazare pe litoralul românesc, pentru câteva zile, la întoarcere, sau de pe litoralul românesc făceau excursii în Bulgaria. În următorii ani, mai mulți români au început să-și facă rezervări în ambele țări, iar în funcție de buget, merg și în Grecia și în Turcia, având mai multe perioade de vacanță de vară de care pot profita.

Tendința s-a generalizat, din 2023, iar vara aceasta se înregistrează creșteri pentru toate cele patru destinații. Cele mai multe pachete turistice au fost cumpărate deja, în regim „early booking”, toate agențiile de turism raportând creșteri față de 2024, respectiv 2023. La acestea se adaugă, în fiecare an, un număr semnificativ de turiști români care merg în weekend în Bulgaria sau își fac vacanțele cu rezervări „last minute”.

Avantajul de a fi aproape de casă

Bulgaria a fost destinaţia externă unde au ajuns cei mai mulţi turişti români în sezonul estival de anul trecut. Datele Institutului Naţional de Statistică din Bulgaria arată că peste 2,33 milioane de români au vizitat ţara vecină, fiind cei mai numeroși turiști străini. De asemenea, Bulgaria rămâne pe primul loc în topul preferințelor românilor, pe următoarele poziții fiind în continuare Grecia şi Turcia.

Anul trecut, cele 3 state din apropierea României au atras circa 4,6 milioane de români, în uşoară creştere faţă de 2023, când și-au petrecut vacanțele în cele trei destinații 4,5 milioane de români. Statisticile mai arată că în Grecia au mers mai puţini români în 2024, față de 2023, iar diferența se regăsește în Bulgaria şi Turcia, unde au mers mai mulţi. Tendința pare să se mențină și anul acesta, în special în Bulgaria, unde prețurile au rămas mai mici decât în Grecia și Turcia. În Bulgaria, anul acesta ar putea ajunge 2,3 milioane de turiști români, dintre care peste 1,5 milioane doar în perioada verii.

Dintre cele trei destinații preferate de români, Bulgaria are cele mai mari avantaje, fiind mai aproape, mai ieftină și accesibilă cu mașina personală. În Grecia și Turcia, mulți turiști preferă să aleagă avionul sau autocarul. Tocmai de aceea, rutele alternative pentru românii care pleacă în vacanță cu mașina personală sunt foarte importante mai ales pentru cei care aleg Bulgaria.

Noi restricții pe Podul Prieteniei

Cozile la trecerea pe Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse depășesc deja o oră, iar canicula îngreunează și mai mult circulația. La trecerea podului au fost introduse noi restricții de circulație, începând de ieri, între orele 10:00 şi 19:00, pentru evitarea suprasolicitării structurii rutiere a podului, în contextul creşterii accentuate a temperaturilor.

La capetele de pod administrate de CNAIR vor fi prezenţi piloţi de trafic, pentru a corela accesul autovehiculelor cu timpii de semaforizare stabiliţi de administratorul bulgar, astfel încât să fie evitată staţionarea. Nu s-a anunţat câte zile vor rămâne în vigoare aceste restricţii.

Lucrările pe partea bulgară a podului au început pe 10 iulie 2024 și sunt planificate să dureze doi ani. Procesul de lucru este organizat şi desfăşurat astfel încât vehiculele să treacă în mod eşalonat în două două sensuri pe banda pe care nu se lucrează.

Lucrările sunt planificate în şase etape – primele două fiind pentru reparaţia majoră a structurii facilităţii de pe teritoriul bulgar. Timpul estimat de finalizare a lucrărilor de reparaţie este de aproximativ patru luni şi jumătate pentru fiecare dintre benzi.

Sursa: https://jurnalul.ro/timp-liber/calatorii/rute-alternative-romani-plaje-bulgaria-1002127.html

Ultimă oră

Același autor