Meteorologii au anunțat că valul de căldură revine în forță în partea de sud a țării și foarte mulți români pun mai multe beri la gheață, ca să aibă cu ce să se răcorească pe vipie.
Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează, însă, că mulţi pacienţi ajungi la urgenţe deoarece ignoră pericolul consumului de alcool, fie el și sub formă de
, în zilele cu temperaturi extreme. Această combinație poate fi chiar fatală, precizează medicul urgentist, care explică și modul prin care un obicei aparent banal îți poate pune viața în pericol: deshidratare severă, reacții întârziate și perturbarea mecanismelor de termoreglare.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că mulţi pacienţi au ajuns la urgenţe în aceste zile deoarece „au refuzat să creadă că două-trei beri, uneori mai multe, pot avea consecinţe dramatice atunci când este foarte cald”.
„Rețineți: Combinația bere rece și caniculă poate fi letală”, spune medicul, precizând că alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenți și adulţi din această perioadă.
Care sunt efectele alcoolului, chiar și în cantități mici
Potrivit specialistului, oricine poate fi afectat, așa că nu trebuie ignorate sau bagatelizate cele trei pericole ale consumului de alcool în timpul valurilor de căldură.
„Cum poate fi letală o bere rece pe caniculă:
Te încălzeşte şi îţi afectează termoreglarea.
Răcirea bruscă iniţială a organismului este urmată de generarea de căldură şi de vasodilataţie având drept consecinţă accentuarea senzaţiei de căldură şi perturbarea mecanismelor de termoreglare.
Te deshidratează.
Efectul diuretic vulnerabilizează organismul şi îţi diminuează capacitatea de a compensa efectele căldurii.
Îţi alterează capacitatea de reacţie la pericol.
Vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul, precum şi starea de conştienţă sunt afectate, iar alterarea statusului neurologic predispune la expunerea prelungită la soare sau temperaturi crescute”, explică urgentistul pe pagina sa de pe o rețea socială.
Ftalaţii trec mai ușor din plastic în lichid, cu risc cancerigen mai mare
Doctorul amintește, de asemenea, conținutul caloric ridicat și avertizează asupra riscurilor chimice.
„Nici aportul caloric şi de ftataţi nu e de neglijat. Berea blondă cu o concentraţie de 5% are în medie 42 kcal la 100 ml, iar cea brună la aceeaşi concentraţie 37 kcal la 100 ml, iar dacă e mai tare, de 7%, ajunge şi la 48 kcal. Extremele sunt reprezentate de berea nefiltrată cu 52 kcal la 100 ml şi cea fără alcool cu 26 kcal. Radlerul se situează caloric între berea brună tare şi berea blondă cu cele 45 de kcal la 100 ml.
Țineţi cont că lumina şi radiaţiile ultraviolete degradează berea (se recomandă consumul celei îmbuteliate în sticle închise la culoare şi nu a celei din recipiente de plastic din care berea extrage mai uşor ftalaţii cu risc cancerigen”, a mai precizat medicul.
„Nu uitați recomandarea de a vă hidrata corect – un pahar de apă, limonadă, ceai sau sucuri de fructe, iaurt la 15-20 de minute – fără a aştepta apariţia senzaţie de sete!”
„Nu ţineţi geamurile deschise şi nu gătiţi la orele amiezii”
Pe lângă hidratarea corectă, nu cu băuturi alcoolice, medicul mai recomandă câteva măsuri simple, dar care pot face diferența în perioadele caniculare:
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, o atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic, valabilă şi astăzi, în șase județe (Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov) și în Capitală. De asemenea, meteorologii au anunțat că, începând de azi, valul de căldură se extinde și va persista până la jumătatea săptămânii. De weekendul viitor temperaturile cresc din nou, dar meteorologii dau asigurări că acest val de caniculă este mai suportabil decât cel de săptămâna trecută, când au fost chiar și peste 40 de grade în unele zone.