10.2 C
Călăraşi
6 mai, 2024

„China reprezintă un rău uriaș pentru lumea europeană”. Bulai, paralelă cu o problemă majoră a României

25.02.2024 22:55

25.02.2024 22:47

Importul de forță de muncă nu este adevărata problemă în contextul globalizării, spune sociologul Alfred Bulai la emisiunea Nod în papură de la DC News TV.

Discutând cu jurnalistul Val Vâlcu despre aducerea muncitorilor din Asia, acesta explică: „Ca să mă înjure lumea, la un capitol cred 100% în ce zice Donald Trump. China reprezintă un rău uriaș pentru lumea europeană. Explicația este simplă: produc produse de toate felurile – au ocupat toată piața, nu există ceva să nu facă China – la un preț incomparabil cu ce poți produce tu.

Astfel, dacă tu, Val, vrei să faci o fabrică de tricouri să zicem, pe tine s-ar putea să te coste 7 lei un tricou. Și vine China și îl aduce cu 3 lei. Tu nu poți să-l mai produci la 3 lei și te duci acasă la tine. Atenție, s-a întâmplat în lume chestia asta, în Detroit – s-a dus naibii toată industria auto americană”.

E o realitate a lumii contemporane, fie că ne place sau nu

„S-au prins americanii că nu e chiar bine. Dar repet, tocmai aici este adevărata problemă, nu cu muncitorul chinez care se deplasează și ia locurile de muncă. Așa cum ai zis, e adevărat, muncitorul acela e prin meserii slab calificate și prost plătite. Pe de altă parte, ar trebui să imporți ca România forță de muncă.

În practică, s-a și întâmplat. Era un spital la Călărași și au rămas fără anestezist, înainte de pandemie. Era să închidă spitalul, dar s-au descurcat cu oameni din afara granițelor. Sunt cei care sunt cu livrările acum, dar sunt și alții care pot să aducă expertiză. Fie vorba între noi nu înseamnă că nu se pot specializa. Până la urmă, e o realitate a lumii contemporane, că ne place, că nu ne place. Clar vom avea nevoie de oameni ”, a adăugat sociologul.

Medicul român care a plecat nu se mai întoarce. Ai nevoie de lucrători noi

„În domeniul tău de bază, Val, avem mai puțini medici decât e nevoie, nu mai zic de calificare. E o realitate . Ce crezi, se mai întoarce cel care a plecat în Franța, în Germania? Deja e acolo de ani întregi și te aștepți să vină înapoi la Dobroești. Șansele sunt mici. E clar că trebuie să te gândești la ceva”, a conchis Bulai.

Sursa: https://www.dcnews.ro/china-reprezinta-un-rau-urias-pentru-lumea-europeana-bulai-paralela-cu-problema-majora-a-romaniei_950268.html

Ultimă oră

Același autor