18.4 C
Călăraşi
6 mai, 2024

Concurs ”10 Biblioteci de nota 10”: lista câștigătorilor

01.02.2024 17:02

FOTO: Pexels

Majoritatea bibliotecilor școlare din țara noastră sunt într-o stare nesatisfăcătoare, iar multe școli nici nu au o bibliotecă. Dacă în anul 1989 existau 20.773 de biblioteci, la sfârșitul anului 2012 numărul acestora a scăzut la jumătate (10.386), iar anul trecut numărul a ajuns la doar 8.372.

Societatea civilă s-a implicat în rezolvarea acestei probleme. La concursul „10 Biblioteci de nota 10” s-au înscris sute de școli și licee din România, care se confruntă cu un deficit de carte nouă ori nu dispun de o bibliotecă sau de spații dedicate lecturii.

Zece biblioteci școlare din România vor primi un nou fond de carte și mobilier modern, pentru dotarea spațiilor de lectură. Cele 10 instituții sunt câștigătoare ale concursului „10 Biblioteci de nota 10”, lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Concursul a avut drept scop sprijinirea bibliotecilor din școlile și liceele din întreaga țară, multe dintre ele confruntându-se cu o lipsă acută de resurse sau fiind într-o situație critică.

Cei 10 câștigători ai concursului „10 Biblioteci de nota 10”, aleși pentru angajamentul lor față de promovarea culturii și a lecturii în comunitățile lor sunt:

Școala Gimnazială 125, București; Școala Gimnazială „Mircea Nedelciu”, localitatea Fundulea, județul Călărași; Școala Gimnazială Lucieni, Comuna Lucieni, județul Dâmbovița; Colegiul Național „Mihai Eminescu”, București; Școala Gimnazială „Ben Corlaciu”, Groșii Țibleșului, Maramureș; Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Cluj-Napoca; Școala Gimnazială „Petru Rareș”, comuna Chiajna, județul Ilfov; Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București; Colegiul Național ,,Vasile Lovinescu”, Fălticeni, județul Suceava; Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”, București.

Bibliotecile școlare reprezintă nu doar un spațiu de lectură și învățare, ci și un loc pentru organizarea activităților extracurriculare. Cu toate acestea, multe dintre ele se află într-o stare dezastruoasă, lipsindu-le atât mobilierul adecvat, cât și resursele literare esențiale. Astfel, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a venit în sprijinul instituțiilor de învățământ, iar concursul „10 Biblioteci de Nota 10” a fost conceput pentru a aduce un suflu nou în aceste spații vitale pentru educație. Cele 10 biblioteci câștigătoare vor beneficia nu doar de mobilier modern, ci și de un fond de carte nou, adaptat nevoilor și intereselor elevilor. Astfel, nu doar că spațiile de lectură vor deveni mai plăcute și mai atrăgătoare pentru tinerii cititori, dar vor avea și acces la o gamă diversificată de cărți care să le stimuleze imaginația și să le îmbogățească cunoștințele. Inițiativa FDVDR nu face decât să sublinieze necesitatea unui angajament ferm în sprijinirea educației și culturii în România.

01 feb 2024, 23:02

Sursa: https://www.dcnews.ro/concurs-10-biblioteci-de-nota-10-lista-castigatorilor_947396.html

Ultimă oră

Același autor