11.8 C
Călăraşi
3 martie, 2024

Henrique Capriles este candidatul opoziției venezuelene la președinție

Henrique Capriles, figură a opoziției venezuelene, şi-a lansat miercuri a treia candidatură la preşedinţie după ce a primit sprijinul partidului său pentru a participa la primarele opoziţiei care îl vor desemna pe rivalul lui Nicolas Maduro în 2024, notează AFP.

„Avem un candidat la preşedinţie şi este Henrique Capriles!”, a declarat preşedintele partidului Primero Justicia, Maria Beatriz Martinez, în cursul unei conferinţe de presă la care Capriles nu a participat. O adunare naţională a partidului îl va proclama candidat sâmbătă, a adăugat ea, potrivit

Capriles a câştigat detaşat alegerile interne din partidul său şi va fi candidat la primarele opoziţiei prevăzute pe 22 octombrie.

Henrique Capriles, candidatul opoziției venezuelene, se confruntă cu problema descalificării pentru cursă și este ineligibil

Deocamdată, Capriles, 50 de ani, care a candidat împotriva fostului preşedinte Hugo Chavez în 2012 şi împotriva lui Maduro un an mai târziu, este, la fel ca multe figuri ale opoziţiei, ineligibil.

El a fost condamnat în 2017 la 15 ani pentru presupuse „nereguli administrative” în perioada când era guvernator al statului Miranda, învecinat cu capitala Caracas, între 2008 şi 2017.

„Problema descalificărilor este o realitate (…), este una din marile provocări pe care le avem în faţă”, a recunoscut Marnez. „Sunt convinsă că Maduro (…) va trebui să rectifice şi să facă ceea ce trebuie”, a adăugat ea.

Opoziţia a respins întotdeauna ineligibilitatea cadrelor sale de conducere, acuzând justiţia că se află la ordinele puterii.

Eligibilitatea tuturor personalităţilor opoziţiei este unul dintre punctele cruciale ale negocierilor – adesea întrerupte – care se desfăşoară de ani de zile în Mexic între putere şi opoziţie. Opoziţia doreşte să se asigure că toţi candidaţii săi se pot prezenta la alegeri.

Dialogul din Mexic este paralizat din noiembrie, în aşteptarea plăţii fondurilor blocate de sancţiunile internaţionale împotriva lui Maduro pentru a face faţă crizei umanitare, mai scrie AFP.

Urmărește România Liberă pe

Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații.

A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate” pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.

Actuala alianță de la guvernare, dintre PSD, PNL și UDMR, pare să fi fost doar un compromis menit să asigure liniștea politică în România,…

Procurorii DIICOT, însoțiți de polițiști și de jandarmi, au făcut 23 de percheziții la domiciliile din București ale unor persoane acuzate de trafic de…

Miniștrii Afacerilor Externe și miniștrii Apărării din țările membre UE discută situația din Ucraina și din Republica Moldova, în mai multe reuniuni care se…

Sursa: https://romanialibera.ro/la-zi/henrique-capriles-este-candidatul-opozitiei-venezuelene-la-presedintie/

Ultimă oră

Același autor