8.5 C
Călăraşi
21 februarie, 2024

O nouă afacere atractivă pentru români. Exportul de câini și pisici, la mare căutare

O afacere nouă îi atrage pe românii din mai multe zone ale țării. Exportul de câini și pisici pare că aduce venituri bune celor care s-au orientat spre acest business.

Până în prezent au fost trimiși peste granițe 335 de câini și 48 de

, patrupedele ajungând în țări precum Norvegia, Suedia ori Danemarca.

În mai multe județe, polițiștii au găsit însă o rețea care se ocupa de traficul internațional de animale cu ajutorul unor documente false.

Astfel că în județul Hunedoara, polițiștii de la Protecția Animalelor cercetează două persoane implicate în exportul ilegal a zeci de câini prin documente veterinare false. Astfel că un medic veterinar a consemnat fals în registrul de evidență că animalele ar fi provenit de la un adăpost din Curtea de Argeș, care aparține unei asociații din Călărași, și trecute apoi prin centrul din județul Hunedoara.

Câinii erau luați de la oameni ori de la adăposturi. Aceștia trebui să ajungă într-un centru unde stau cel puțin 48 de ore pentru verificarea stării de sănătate. Însă aceștia erau trecuți fictiv în acte și trimiși în străinătate. Pentru fiecare animal se plătea 15-20 de euro, fără ca acesta să stea într-un astfel de centur. Inspectorii de la DSVA Hunedoara au sporit controalele și au găsit multe ilegalități pe care le-au sancționat cu amenzi mari și au închis 2 adăposturi și un centru de colectare.

„Din verificările efectuate, polițiștii au stabilit faptul că cele 25 de animale nu au fost cazate în adăpostul aparținând asociației cu sediul în Călărași şi nu se regăsesc în evidențele respectivei unități”

Nu același lucru se întâmplă în Maramureș, unde afacerile sunt legale, scrie

335 de câini și 48 de pisici au luat calea străinătății ajungând în Suedia, Norvegia sau Danemarca. Și nu gratis, ci pe bani frumoși.

„Din centrele de câini și pisici au fost livrate către țările comunitare un număr de 335 câini și 48 de pisici. Exportăm câini și pisici în Suedia, Norvegia, Danemarca pe bani frumoși. De la 3 animale în sus se consideră circulație comercială. Animalele sunt însoțite de documente sanitar veterinare și pleacă din centrele de colectare de unde statusul de sănătate este adus la nivelul cerințelor țărilor unde pleacă”, spune Vasile Pop, director adjunct Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.

„Este clar că a devenit o afacere. Să faceți verificări, sunt situații în care îi țin în condiții improprii. Câinii sunt puși în cuști foarte mici, îi chinuie, îi țin în condiții improprii doar ca să facă pui și apoi îi vând”, atrage atenția și Rudolf Stauder, prefect județul Maramureș.

„În momentul în care a explodat această afacere cu animale de companie, cum toate un început, lucrurile se mișcă foarte bine zicem noi, DSV-ul, pentru că în primul rând câinii comunitari care se adună, se castrează și se introduc în aceste centre. O parte sunt repuși în mediul natural. Unii iau calea acestor țări unde merg în acest comerț. Alții sunt adoptați la distanță și se plătesc sume importante pentru procurarea hranei și medicamentelor de către anumite entități din afară. Ne ajută să avem și control asupra rabiei și asupra bolilor acestor specii”, afirmă Vasile Pop, director adjunct Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.

Sursa: https://jurnalul.ro/stiri/social/noua-afacere-atractiva-export-caini-pisici-924807.html

Ultimă oră

Același autor