11.8 C
Călăraşi
3 martie, 2024

Scriitorul Mircea Cărtărescu, echipa Reactor de Creaţie şi Experiment şi filmul „R.M.N.”, între nominalizaţii la Gala Premiilor Radio România Cultural 2023

vineri, 09:41

Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XXII-a ediţie, va avea loc luni, 3 aprilie, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Odeon. Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2022. De asemenea, vor fi acordate două premii speciale şi un premiu de excelenţă.

Gala s-a impus de-a lungul anilor ca un adevărat eveniment de prestigiu, un spectacol în care lumea culturală străluceşte şi în cadrul căruia publicul îi poate onora cu aplauze pe cei care au performat în domeniile lor.

Nominalizările la categoria Proză sunt: Mircea Cărtărescu, pentru romanul „Theodoros”, Editura Humanitas, 2022, Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru volumul „Abraxas”, Editura Polirom, 2022, Florin Chirculescu, pentru cartea „Solomonarul”, Editura Nemira, 2022.

La categoria Poezie: Moni Stănilă, pentru cartea „Ofsaid”, Editura Nemira, 2022, Olga Ştefan, pentru „Resursa”, Casa de Editură Max Blecher, 2022, Alina Purcaru, pentru volumul „Tot mai multă splendoare”, Editura Cartier, 2022.

La categoria Artele spectacolului: Echipa Reactor de Creaţie şi Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul „Visul” de Alexa Bacanu, în regia lui Dragoş Alexandru Muşoiu, din cadrul proiectului Zonă de singuranţă, Richard şi Robert Balint, pentru rolurile tată-fiu din spectacolul „Fiul” de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop, producţie a Teatrului Regina Maria – Oradea, Maria Beatrice Tudor pentru proiectul „Dans Nomad”, desfăşurat în judeţul Timiş şi produs de compania independentă Unfold Motion – Timişoara.

La categoria Film au fost nominalizate producţiile: „R.M.N.”, scenariul şi regia Cristian Mungiu, „Miracol”, scenariul şi regia Bogdan George Apetri, „Oameni de treabă”, scenariul Radu Romaniuc & Oana Tudor, regia Paul Negoescu.

Nominalizările categoriei Arte vizuale sunt: Suzana Fântânariu pentru expoziţia „Durata impură” la Calpe Gallery, Timişoara (curator, Călin Petcana), Ştefan Câlţia pentru expoziţia „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iaşi (curatori, Alexandra Manole şi Matei Câlţia), Lilian Theil pentru expoziţia „O bătrână care zâmbeşte” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu) – Art Safari, Bucureşti.

La categoria Ştiinţă nominalizările sunt: Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, preşedinte Cezar Irimia, pentru activitatea de lobby pentru Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, dr. Mircea Popiţiu din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara pentru proiectul Prevasc, singura platformă online de prevenţie vasculară din România, Mirela Stoeac-Vlăduţi din Timişoara, pentru MV sci-art, primul centru dedicat artei contemporane şi ştiinţei.

La categoria Muzică: Diana Rotaru – directorul artistic al Festivalului Internaţional Meridian, Elena Mândru – pentru albumul de jazz-simfonic „Hybrid”, Jurjak (George Petroşel) – pentru albumul „Hoţii de vise”, lansat în toamna anului trecut.

La categoria Educaţie nominalizările sunt: Viforel Dorobanţu, profesor de fizică, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1, din Curcani, judeţul Călăraşi, pentru curajul si viziunea cu care vrea să transforme o şcoală dintr-o comunitate vulnerabilă într-o instituţie modernă, Asociaţia AVATAR din Bucureşti pentru proiectul F.U.S.I.O.N.- Facem Un Spectacol In Oraşul Nostru, UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicaţiei de citit Nabu.

Accesul la Gala Premiilor Radio România Cultural se va face pe bază de invitaţii care pot fi solicitate telefonic, la 021.303.1515, de luni până vineri, între orele 9:00 şi 14:00, sau la adresa de email: cultural@rornet.ro.

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/scriitorul-mircea-cartarescu-echipa-reactor-de-creatie-si-experiment-si-filmul-r-m-n-intre-nominalizatii-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural-2023-1922404117322023030921061769

Ultimă oră

Același autor