22 C
Călăraşi
6 mai, 2024

DNA il trimite in judecata pe Jenel Serban, fostul prefect de Calarasi

22 iunie 2009

Fostul prefect de Calarasi Jenel Serban a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), alaturi de fostul subprefect, primarul comunei Cernica si altii, pentru fapte de coruptie in legatura cu atribuirea ilegala a unor terenuri, ceea ce a cauzat un prejudiciu de peste 800.000 de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA remis luni AGERPRES, fostul prefect de Calarasi si presedinte al Comisiei Judetene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privata Asupra Terenurilor – Institutia Prefectului, Jenel Serban, si fostul subprefect al aceluiasi judet si secretar al aceleiasi comisii, Doru Eduard Clabescu, au fost deferiti justitiei pentru savarsirea infractiunii de neglijenta in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata: Gelu Apostol, primarul comunei Cernica, judetul Ilfov, pentru omisiunea sesizarii organelor judiciare, Vasile Zaharia, fostul viceprimar al comunei Cernica, acuzat de fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni, Ion Nabargeac, fost director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Calarasi, pentru luare de mita, in forma continuata, fals intelectual in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni si Gheorghe Sadoveanu, pentru dare de mita, in forma continuata, instigare la fals intelectual, in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata Niculae Constantin, recidivist, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la dare de mita, in forma continuata, instigare la fals intelectual, in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni, Constanta Costache, Florentina Iordache, Aurica Constantin, Toma Constantin, pentru uz de fals si asociere pentru savarsirea de infractiuni si Sever Parici, pentru incercare de a determina marturia mincinoasa.

Procurorii au retinut ca in vara anului 2006, inculpatii Nabargeac, Sadoveanu si Constantin au initiat constituirea unei asocieri in scopul savarsirii mai multor infractiuni.

„Astfel, in baza aceleiasi rezolutii infractionale si la diferite intervale de timp, in perioada martie-iulie 2007, inculpatul Ion Nabargeac a primit de la inculpatii Gh. Sadoveanu si Niculae Constantin suma totala de 47.000 euro, in diferite transe, pentru ca in calitatea pe care o avea de director al OCPI Calarasi sa isi incalce atributiile de serviciu, sprijinindu-i pe cei doi sa devina, in mod ilegal, proprietarii unei suprafete de teren de 20,1648 hectare din extravilanul comunei Fundeni, judetul Calarasi, teren cu o valoare ridicata, fiind situat in apropierea Autostrazii A2”, sustin anchetatorii.

DNA precizeaza ca Ion Nabargeac a emis in fals patru titluri de proprietate pe numele Gheorghe Sadoveanu, Constanta Costache, Florentina Stefania Iordache si pe numele unei persoane decedate, pe care le-a inaintat spre semnare prefectului judetului Calarasi, Jenel Serban, si subprefectului aceleiasi unitati administrativ-teritoriale, Eduard Doru Clabescu.

„Acestia din urma au semnat actele in vederea emiterii titlurilor de proprietate in forma finala, desi nu aveau acest drept legal, aceasta fiind exclusiv atributia Comisiei Judetene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor. In acest context, inculpatul Vasile Zaharia, in luna mai 2007, a aderat la asocierea infractionala constituita de inculpatii Ion Nabargeac, Gh. Sadoveanu si Niculae Constantin, iar la datele de 6 iulie 2007, 10 septembrie 2007 si 8 ianuarie 2008, a falsificat sapte procese verbale de punere in posesie inserand date nereale” – se arata in comunicat.

DNA sustine ca, prin aceste acte, inculpatul a atestat in mod nereal ca Sadoveanu si rude ale inculpatului Constantin, precum si o persoana decedata sunt indreptatiti la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului mentionat mai sus.

Totodata, in perioada octombrie – noiembrie 2007, suprafetele de teren obtinute ilegal de inculpatii sus-mentionati au fost vandute inculpatilor Aurica Constantin si Toma Gheorghe Constantin (fiii inculpatului Nicolae Constantin) pentru a crea aparenta dobandirii licite a acestor terenurilor.

„Ulterior, acestia au vandut, la randul lor, terenurile unor persoane fizice si juridice, desi cunosteau ca respectivele terenuri au fost obtinute pe baza unor acte false. In luna martie 2008, desi a luat cunostinta de emiterea de catre viceprimarul Vasile Zaharia a sapte procese verbale de punere in posesie false, inculpatul Gelu Apostol, avand atributii de conducere, in calitate de primar al comunei Cernica, judetul Ilfov, a omis sesizarea de indata a procurorului sau organelor de urmarire penala, in vederea tragerii la raspundere penala a persoanelor responsabile” – mai sustin procurorii anticoruptie.

In comunicatul DNA se precizeaza ca la data de 8 mai 2009, inculpatul Sever Parici a incercat sa determine o martora, prin corupere, sa dea declaratii mincinoase in prezenta cauza.

„Prin atribuirea terenurilor in suprafata totala de 20,1648 hectare persoanelor neindreptatite, a fost cauzata o paguba patrimoniului comunei Fundeni, judetul Calarasi, in suma de aproximativ 2.680.000 lei, reprezentand echivalentul sumei de peste 800.000 de euro, la data savarsirii infractiunilor – 2007. Consiliul Local al comunei Fundeni din judetul Calarasi s-a constituit parte civila in prezenta cauza” – mai arata DNA.

In vederea recuperarii prejudiciului retinut in cauza de procurori, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile detinute de inculpatii Jenel Serban, Eduard Doru Clabescu, Ion Nabargeac, Niculae Constantin si Gheorghe Sadoveanu.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

„Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, subliniaza DNA.

Agricultura are nevoie de două lucruri pentru a prospera. Lumina, care vine de la soare și apa, pe care o poți lua ori din…

Sursa: https://romanialibera.ro/special/dna-il-trimite-in-judecata-pe-jenel-serban-fostul-prefect-de-calarasi-157723/

Ultimă oră

Același autor