14.6 C
Călăraşi
30 aprilie, 2024

Olanda trimite avioane F-16 în România. Anunț de ultimă oră al MApN

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor ajunge în România.

Sursa foto: hepta / Zuma Press

Aparatele vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite în cadrul programelor dedicate piloților, pentru operarea acestui tip de avion de luptă, a informat marți MApN.

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, se va întâlni miercuri, în

din județul Călărași, cu omologul său din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren.

Conform unei înțelegeri anunțate anul trecut, România s-a implicat în efortul internațional menit să ajute Ucraina să se doteze cu aparate F-16 și să dispună de piloți capabili să piloteze astfel de aparate.

România a pus la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, în timp ce Forțele Aeriene Regale din Țările de Jos au pus la dispoziție aeronave F-16, iar compania Lockheed Martin și-a asumat rolul de a asigura instructorii și mentenanța

Ucraina ar urma să primească anul acesta avioane F-16 din partea unor state între care Olanda, Danemarca și Norvegia.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene din Ucraina spunea recent că pregătirea piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16 este deja în etapa finală.

Patru din cele șase aeronave britanice Eurofighter Typhoon staționate în România la baza Mihail Kogălniceanu au participat, săptămâna trecută, la interceptarea dronelor și rachetelor lansate de Iran spre Israel.

Aeronavele au fost trimise mai aproape de zona de intervenție, fiind ridicate de la sol în momentul în care a început atacul iranian.

Aparatele britanice Typhoon au sosit în România pe 25 martie, cu un personal de 200 de oameni – piloți și personal de întreținere – pentru întărirea misiunilor de poliție aeriană.

SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania au fost țările care au doborât dronele și rachetele lansate de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Atacul iranian a fost anunțat drept represalii pentru o lovitură atribuită Israelului la începutul acestei luni, în Siria, în urma căreia au fost uciși într-un complex diplomatic al Teheranului din Damasc mai mulți militari iranieni de rang înalt.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/olanda-trimite-f-16-romania-mapn-707052.html

Ultimă oră

Același autor