13.5 C
Călăraşi
29 aprilie, 2024

Dunărea a secat în luna aprilie! Autoritățile din Dolj le sugerează localnicilor să nu mai consume multă apă

Chiar dacă vara încă nu a început, pare că Dunărea deja a secat. În localitățile din Dolj, românii sunt deja sfătuiți să aibă grijă la consumul apei. Mai exact, localnicilor li s-a cerut să nu folosească apa la irigații, deoarece vor rămâne fără apă potabilă.

12 apr. 2024, 19:22

Citește și

Localnicii sunt îngrijorați, mai ales că, spun ei, până acum nu s-a întâmplat ca Dunărea să sece în luna aprilie.

În localitățile de pe malul Dunării, agricultura se face cu greu.

Seceta extremă, care persistă de câțiva ani în zona Olteniei, dar și lipsa sistemelor de irigații, îi obligă pe fermierii din zonă să renunțe la culturi.

„Pânza de apă freatică s-a dus foarte jos. Odată se iriga cu sistemul de irigații care ducea până aici. Aici e ultimul hidrant care mergea cu apă din Dunăre.

Odată ce s-a stricat sistemul de irigație, ne-am axat pe bălți, pe fântâni forate, dar acum, cu seceta accentuată, nu mai avem ce să mai… Acum 15, 20 de ani, nivelul apei, aici, la balta respectivă, era cu cel puțin 4 metri înălțime, nivelul apei.

Pe anii ce au trecut, a scăzut, a scăzut, tot a scăzut. Au dispărut și peștii din apă, trestia și stuful este la el acasă”, a declarat un fermier, potrivit

”Este fără precedent”

Și nu este singurul fermier din județul Dolj aflat în această situație.

„Udăm din canale, canalele seci, apa scade, pânza freatică din fântâni tot așa. Foarte greu o să facem agricultură în condițiile astea. Dacă om mai face, dacă se mai pune, dacă nu… Și cel de sus, dacă nu, nu mai punem”, a declarat un alt fermier.

Dacă în anii trecuți, în această perioadă, autoritățile locale vorbeau de inundații, pentru că apa Dunării ajungea și în pădurea din apropiere, acum vorbesc, tot mai des, de secetă, iar veștile pe viitor nu sunt tocmai bune, pentru că nu sunt anunțate precipitații.

„Este fără precedent seceta, dar fără precedent este și faptul că într-o lună aprilie în care Dunărea, de regulă, ieșea din matcă, iar peștii depuneau icre în zona de pădure, de fapt, Dunărea acum se află foarte jos și să ne mai gândim că încă nu au pornit stațiile principale de pompare de la Cetate, de la Nedeia, de la Dăbuleni și care vor mai fi în aval.

Când vor porni și acele stații și vor trage apă pentru a pompa în terenurile neirigate, Dunărea o să scadă dramatic și nu știu dacă va putea să asigure nivelul. Autoritățile le recomandă oamenilor să facă economie la apă, astfel încât să rămână suficientă pentru consum”, a declarat Sorin Sandu, primarul comunei Călărași.

Sursa: https://www.romaniatv.net/dunarea-a-secat-in-luna-aprilie-autoritatile-din-dolj-le-sugereaza-localnicilor-sa-nu-mai-consume-multa-apa_8245069.html

Ultimă oră

Același autor