13.5 C
Călăraşi
29 aprilie, 2024

Povestea impresionantă a unui director din Călărași. Umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe copii să meargă la școală

Din articol

Trei din 10 copii din mediul rural nu merg la școală. O situație alarmantă, pe care o știm cu toții, și prezentată acum în cel mai recent raport al Ministerului Educației. Sărăcia este principalul motiv pentru care părinții nu își trimit copiii la școală. Digi24 vă prezintă povestea unui director de școală comunală, care umblă din poartă în poartă pentru a-i convinge pe elevi să se întoarcă în bănci și pe părinți să îi lase să aibă un viitor.

Mihaela Dobrin are 47 de ani și nu a mers niciodată la școală, pentru că familia n-a lăsat-o. Locuiește în comuna Unirea din Călărași și are șase copii. Jumătate dintre ei au deja peste 20 de ani. Trei sunt încă la școala din sat. Cea mare ar vrea, după ce termină opt clase, să meargă la liceu în Călărași. Mama ei nu știe dacă va avea bani de transport și haine.

Mihaela : „Trăiesc din alocație și ajutorul social. Doar ce mi l-am făcut acum, de curând. Și chiar n-am putere. Sincer vă spun. Îi trimit cât de cât acolo cu ce pot, nu cu ce vreau.”

Femeia abia face față cheltuielilor. Dacă n-ar fi masa caldă de la școală și rechizitele primite de la ONG-uri, copiii ei nu ar merge la ore.

Cazul Mihaelei nu este singular. Astfel de situații sunt mai des întâlnite în mediul rural. Sărăcia, lipsa locurilor de muncă sau a unor salarii decente îi împing pe unii părinți să își țină copiii acasă pentru a-i ajuta la treburile gospodăriei.

Andreea Bujor – reprezentant ONG Educație : „Unul dintre principalele motive pentru care părinții nu își trimit copiii la școală este sărăcia. O treime dintre părinți consideră că este mai important în viață să ai relații, nu educație.”

Un director s-a dus din poartă în poartă pentru a-i convinge pe părinți să-și lase copiii la școală

O metodă inedită de a aduce copiii în bănci a găsit-o directorul școlii comunale. Liviu Moise s-a dus din poartă în poartă pentru a-i convinge pe părinți să-și lase copiii la școală. Susține că metoda lui a dat rezultate.

Liviu Moise – director Școala Gimnazială nr. 1 Unirea, județul Călărași : „Am avut un copil la grădiniță, care nu venise din septembrie până în decembrie, patru luni. Am sunat-o pe mama, am chemat-o la școală cu el, să discut ceva cu el și să îi dau un cadou și i-am oferit cadoul din partea comunității, i-am mai dat câteva cărticele și jucării. M-a luat în brate și mi-a promis că el o să vină la școală din momentul ăla. Este la grădiniță, la anul îl avem în clasa pregătitoare.”

Localnică : „Mergând spre casă l-am văzut la o casă rugându-se de copii să vină la școală, chiar de două, trei ori, nu o dată.”

Adriana Butoi – inspector general ISJ Călărași : „Mai sunt colegi de-ai noștri, directori care se implică și care se străduiesc să facă școala frumoasă și copiii să vină la școală zi de zi, chiar dacă provin din medii defavorizate.”

Doar șapte din 10 copii și tineri sunt integrați în sistemul de învățământ din România, o arată cel mai recent raport depus la Parlament. Pentru restul, România Educată nu a găsit niciun sistem de reintegrare.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/povestea-impresionanta-a-unui-director-din-calarasi-umbla-din-poarta-in-poarta-pentru-a-i-convinge-pe-copii-sa-mearga-la-scoala-2762619

Ultimă oră

Același autor