11 C
Călăraşi
28 aprilie, 2024

Investiție românească majoră în Republica Moldova

Publicat la 22 decembrie 2023, 22:06

Investiție românească majoră în Republica Moldova. Compania TeraPlast cumpără un mare producător de țevi de polietilenă de lângă Chișinău.

Investiție românească. Cel mai mare procesator de polimeri din sud-estul Europei, grupul român TeraPlast, achizitioneaza firma Palplast – producator moldovenesc de țevi, din Calarasi. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării,

, pe rețelele de socializare.

Investiție din România pentru extindere pe piața regională

Oficialul a numit tranzacția o „veste bună a noilor investiții din România”.

Potrivit acestuia, TeraPlast vede această extindere ca un pas strategic către piața ucraineană.

„Suma tranzacției este de 1,8 milioane de euro, din care 1 milion va fi folosit pentru creșterea capacității de producție. Și asta înseamnă noi locuri de muncă”, a subliniat ministrul, promițând că va continua să lucreze pentru ca în Moldova să vină cât mai multe investiții.

Odată ce tranzacția va fi finalizată, structura acționariatului va fi formată din

, cu 51% din acțiuni, și Fribourg Capital, actualul acționar, cu 49%.

Apropierea de UE aduce bani în Republica Moldova

Ion Sturza, directorul Friboorg Capital și fost prim-ministru al Republicii Moldova, a declarat că „pe măsură ce ne apropiem de Uniunea Europeană, cererea de materiale de infrastructură și conducte în Moldova este de așteptat să crească, iar cooperarea cu TeraPlast ne va permite să ne menținem. poziție de lider pe piața locală”.

„ Extinderea geografică și creșterea prin fuziuni și achiziții sunt obiective strategice ale Grupului TeraPlast. Intrarea cu o unitate de producție în Republica Moldova reprezintă un alt pas în implementarea acestei strategii. Piața are un potențial imens, iar statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană deschide porțile fondurilor de pre-aderare.

Este mult de lucru într-o țară în care populația rurală are o rată de acces de 4% la rețele de canalizare. Fondurile care urmează să vină constituie garanția unui business solid pentru anii următori ”, a declarat Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.

O investiție ce aduce și locuri de muncă

„ Vorbim aceeași limbă și un milion de cetățeni români locuiesc în Republica Moldova. Avem șansa să contribuim la dezvoltarea acestei țări, oferindu-le produse pentru construirea infrastructurii, dar și locuri de muncă, atât la ei acasă, cât și în fabricile Grupului din România. Așa vedem să avem un aport în dezvoltarea economiei locale din

, dar și a Grupului TeraPlast”, a adăugat Dorel Goia, Președintele Consiliului de Administrație TeraPlast.

Palplast SRL este situat la 50 km de Chisinau. Fabrica are două linii de producție de conducte de polietilenă de înaltă presiune pentru rețelele de alimentare cu apă și gaz.

Cifra de afaceri a Palplast în 2022 s-a ridicat la 2 milioane de euro.

Sursa: https://evz.ro/investitie-romaneasca-majora-republica-moldova.html

Ultimă oră

Același autor